maandag 15 januari 2007

Vijanden van het internet

Nu de Vader van alle Turkmenen (en Vader van vele bizarre ideeën) niet meer onder de levenden is, heeft Turkmenistan een kans op wat meer vrijheid en openheid. De plaatsvervangend president, Goerbangoeli Berdymoechamedov (Turkmeens voor Jan Vennegoor of Hesselink), deed in elk geval een pleidooi voor ruimere toegang tot het internet.

Dat is hard nodig. Vooralsnog kunnen vrijwel alleen sommige overheidsfunctionarissen, ambassadepersoneel en buitenlandse journalisten gebruik maken van het wereldwijde web: één procent van de bevolking. Turkmenistan is dan ook één van de dertien 'black holes' volgens Reporters zonder grenzen:

The Internet is increasingly falling prey to censorship round the world. The 13 "Enemies of the Internet" are blocking access to news which displeases them and imprisoning bloggers who express themselves too freely.

Dat geldt ook voor Oezbekistan. Verder valt vooral Wit-Rusland op als zwarte vlek in een paradijselijk groene Europese zee van vrijheid. In Loekaland deinst men er niet voor terug oppositionele websites te sluiten. Niet echt een verrassing, maar het kan nog erger...

Geen opmerkingen: