woensdag 13 december 2006

In memoriam Gerrit Kleinveld

Gerrit Kleinveld, 4 mei 2000. Met zijn vrouw en schrijver dezes.

Verzetsheld Gerrit Kleinveld leerde ik acht jaar geleden kennen. We kwamen elkaar daarna tenminste één keer per jaar tegen, meestal op 19 april en anders wel op 4 of 5 mei. Want Kleinveld sloeg nooit een herdenking van Kamp Amersfoort over. Maandag overleed hij in zijn woonplaats Doorn. Kleinveld werd 91 jaar.

Kleinveld was een levende legende en een wandelende encyclopedie als het om de oorlog ging. Iemand met een stevige eigen mening bovendien die hij niet onder stoelen of banken stak.

Kleinveld kon over de oorlog vertellen alsof die pas gisteren was beëindigd. Toen ik eens bij hem in Doorn op bezoek was, vertelde hij urenlang over zijn eigen ervaringen. Als verzetsman had hij nogal wat meegemaakt. Zijn ontsnapping uit de bunker van Kamp Amersfoort is legendarisch.

Na de oorlog leidde Kleinveld, in het kader van de Bijzondere Rechtspleging, het onderzoek naar de oorlogsmisdaden in Kamp Amersfoort. Hij werkte daarbij nauw samen met Roel Wolthuis (zie foto onder).

Kleinveld was zodoende ook aanwezig bij de opgraving van de 77 Sovjetrussen die op 9 april 1942 door de nazi's werden gefusilleerd. Daardoor hadden wij een band. Kleinveld wordt vrijdag begraven op begraafplaats Rusthof, vlak bij de laatste rustplaats van de Russen en vlak bij Kamp Amersfoort.

Op voorgrond vlnr Kleinveld, Annemiek Littlejohn, Roel Wolthuis. Boven links schrijver dezes.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

mijn oom had ook broers die hem hielpen toen !

Anoniem zei

Ik mis je nog steeds Gerrit!!
Frans van den Berg Jr. Zoon van Frans "de kok" ( nr 158)