maandag 20 november 2006

James Bond

Ik kreeg dit weekeinde twee uitnodigingen om de nieuwe James Bond-film te gaan bekijken in een Engelstalige bioscoop op de Arbat. Helaas, zaterdag zaten wij achter de televisie en schotel bij vrienden om de aankomst van de goedheiligman te vieren. Die verliep chaotisch, de aankomst en de viering, want de kids hadden besloten het huis eens om te toveren in een gezellige ravage.

Ook zondag kwam het er niet van. Ik raakte verwikkeld in een waargebeurd James Bond-achtig verhaal. Nou ja, verwikkeld, ik moest erover schrijven en praten.

Lijdend voorwerp is ene Aleksandr Litvinenko, een hooggeplaatste FSB'er die in 2000 het hazenpad koos, nadat de grond onder zijn voeten een beetje te heet was geworden. Ja, wat wil je als je met het hoofd van de geheime dienst (destijds ene Vladimir Poetin) tijdens de eerste ontmoeting lastigvalt met een klaagzang over de corruptie binnen datzelfde apparaat.

In 1998, shortly after Mr Putin was appointed head of the FSB, he invited Mr Litvinenko to meet him. Mr Litvinenko has described how he used the occasion to tell Mr Putin about corrupt practices in the organisation. The meeting was cut short and he was suspended. (Daily Mail)
En wat wil je als je een persconferentie belegt om te klagen dat je superieuren je de opdracht hebben gegeven Boris Berezovski te vermoorden, de (toenmalige) luis in de pels van het Kremlin.

Nee, Litvinenko maakte geen vrienden. Hij had wellicht rustig als politiek banneling kunnen leven, als hij in Engeland zijn grote snufferd had gehouden. Maar nee, Litvinenko besloot een boekje open te doen over de aanslagen op flatgebouwen (driehonderd doden). Die waren gepleegd onder coördinatie van de FSB, zei de overgelopen spion. Hij schreef er ook nog een boek over, de held!

Nu ligt Litvinenko alweer twee weken te creperen in een ziekenhuis in Londen, niet echt een mooi tweede leven. Dat hij überhaupt nog leeft, komt omdat hij dagelijks hardliep, zeggen vrienden. Anders was thallium (een metaal dat werd gebruikt in rattengif; ja, je leert nog eens wat als correspondent) hem fataal geworden. Met dat middel is hij vergiftigd. Door de FSB, zeggen Litvinenko en zijn vrienden.

Wordt ongetwijfeld vervolgd!

4 opmerkingen:

Joera Mulders zei

Beste Coen,

Zou je dan kunnen uitzoeken waarom de hand die de informatie over de moord van politkovskaya geeft dezelfde hand is die de thallium in zijn eten gooit.

Het plot van octopussy kon ik gisteren volgen, dit echter niet

Joera Mulders zei

excuses Remco....

Joera Mulders zei

Remco,

Nog engszins beschaamd door mijn persoonswisseling, bij deze nog enkele interessante ontwikkelingen.

Daily mail bericht nu van een tweede ontmoeting na het restaurant, in een hotel met een niet nader genoemde voormalige KGB officier. Volgens vriend van Litvinenko, Alex Goldfrab was dit waarschijnlijk de gelegenheid waarbij de vergifiging plaatsvond. Goldfrab beschuldigt vervolgens direct Poetin.

Wanneer we Goldfrab googlen met de naam Berezovsky, blijkt vervolgens dat de eerste sinds 2000 voor de laatste werkt.

Daarnaast verschijnt de engelse arts John Henry ten tonele als expert die de vergiftiging bevestigd. Wie is hij? Dezelfde arts die als een van de eersten sprak over de dioxine vergiftiging van Yushenko. ... Kleine wereld.

Remco Reiding zei

Joera,

Inderdaad. Voor de kranten van vandaag (dinsdag) heb ik een portretje geschreven over Litvinenko onder de kop: Moraalridder of marionet (van Berezovski)?

De arts verdient overigens op z'n minst het voordeel van de twijfel.

Groet,
Remco