woensdag 29 november 2006

Dodenlijst (1)

Politkovskaja dood, Litvinenko dood, Gajdar op het randje van de dood. En dan hebben we nog bankiers als Kozlov: dood.

De mysteries - en daarmee de complottheorieën - blijven zich opstapelen. Het lijkt erop alsof systematisch een lijstje vijanden wordt afgewerkt. Vijanden die bij voorkeur een pijnlijke dood moeten sterven. Een dodenlijst dus.

Nu ligt oud-premier Jegor Gajdar in het ziekenhuis. Hij voelde zich ineens niet zo lekker en lag even later bewusteloos op het tapijt van de nationale universiteit in Ierland. Bloed kwam uit zijn mond en neus.

Velen menen dat het spel op de wagen is, dat wil zeggen: de machtsstrijd om de opvolging van Poetin, mits die woord houdt en in 2008 aftreedt. Maar Poetin zou wel gek zijn als hij opdracht had gegeven Litvinenko op zo'n langzame en pijnlijke manier te doden. Wie dan wel?

Politkovskaja schreef onprettige verhalen voor het regime en de veiligheidsdienst, Litvinenko was een verrader door als ex-spion uit de school te klappen en naar Engeland te vluchten en Gajdar...? Gajdar maakte zich bij mensen van de oude stempel niet geliefd, want hij was één van de architecten van de markthervormingen in de jaren negentig, die leidden tot een uitverkoop van grote staatsbedrijven en een kleine groep steenrijke zakenlui.

Is iedereen die Rusland in diskrediet brengt/bracht in gevaar? Het lijkt er haast op.

Geen opmerkingen: