vrijdag 13 oktober 2006

Stokoude Fanta in Kaloega

Dronken de Duitsers in de oorlog Fanta? Sergej keek me met glinsterende ogen aan. Meestal is dat het teken dat hij ons iets gaat tonen waarover hij zelf zeer content is.

Ik moet zeggen, ik was enigszins verrast. Ja, onze oosterburen die in de jaren veertig op veroveringstocht gingen in het verre Rusland dronken Fanta. Toen al.

Het bewijs kwam uit de tas van Sergej. Zoekende naar stoffelijke overschotten van vermiste sovjetsoldaten was hij tijdens de opgravingen op iets merkwaardigs gestuit. Want de Russische aarde houdt vele geheimen schuil. In de provincie Kaloega, duizenden kilometers van Duitsland trof Sergej een flesje aan, vies van de aarde, maar helemaal gaaf.

Op de fles staat (zie foto rechts): Fanta, Schutzmarke, Brauselimonade mit Fruchtgeschmack.

Op de onderkant staat (zie foto links): 0,25l, daaronder 3 en daaronder 42. Een flesje Fanta van 0,25 liter, gemaakt in maart 1942 dus.

Wat lees ik op wikipedia:
Fanta ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland, toen Coca-Cola Duitsland niet meer aan de juiste ingrediënten voor cola kon komen en daarom een eigen variant maakte. Tot ongeveer 1941 ontving Coca-Cola Duitsland overigens nog originele ingrediënten uit de VS, ondanks het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939.

How about that?! Hebben we hier dus gewoon een van de allereerste flesjes Fanta ooit in handen gehad. Uit de aarde van Kaloega...

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Kijk, dit is nu interessant ... een collectors item ...

Remco zei

Bij ebay veranderde een flesje uit 1941 voor 21,50 euro van eigenaar, dus ik vrees dat Sergej er niet rijk van word. Maar het blijft een leuke vondst en een aardig hebbeding.

Renesmurf zei

haha, zo zie je maar weer dat alles wel bijzonder kan zijn.

Remco Reiding zei

wordt met dt, bedoel ik

Anoniem zei

en neckermann leverde de pakken voor de oostfronters...

Titia zei

Niet te geloven! Als ik Fanta in de schappen zie staan, zal ik er met andere ogen naar kijken...