maandag 16 oktober 2006

Las Vegas aan de Moskva (2)

De meesterarchitect van deze knipperende bouwput is burgemeester Joeri Loezjkov. Als er wat gesloopt of gebouwd moet worden, is hij de eerste om zijn fiat te geven. En zijn vrouw de eerste om het te gaan bouwen of slopen. Wat je in Rusland immers met je rechterhand tekent, vang je met je linkerhand.

Die Loezjkov sprak zich vandaag volgens gazeta.ru uit voor de verplaatsing van de gokindustrie naar Ivanovo, een textielstad een paar honderd kilometer van Moskou.

Waarom? Tsja, Befehl ist Befehl, vermoed ik. Vladimir Poetin wil gokken overal verbieden behalve in vier op te richten reservaten: dunbevolkte gebieden in Europees Rusland (2), Siberië (1) en het Verre Oosten (1). Vier keer Las Vegas dus, maar kennelijk niet in Moskou. Zou zelfs Loezjkov alle bevelen opvolgen van Vladimir Vladimirovitsj? Kennelijk.

Poetin werpt zich met het verbod op casino's in Moskou op als een moraalridder, een Russische Jan-Peter Balkenende, maar dan met iets meer macht en aanzien. Want, zo zei hij: ,,Gokken veroorzaakt, evenals de alcoholisatie van de bevolking, serieuze morele en vaak materiële schade aan Russen.''

Ben benieuwd hoe Moskou er over een paar jaar uitziet.

Geen opmerkingen: