zaterdag 5 augustus 2006

Op oorlogspad

Op de kaarten: Abchazië zoals de internationale gemeenschap de regio ziet én Abchazië zoals Abchazië het ziet: zelfstandig (hoewel nogal geïsoleerd).

Over een paar uurtjes vlieg ik naar Sotsji om daarvandaan door te reizen naar Abchazië. Deze opstandige regio van Georgië die uit is op onafhankelijkheid, is nogal lastig te bereiken. Vooral buitenlandse toeristen maken zich zorgen hoe je er in en vooral weer uit moet komen, las ik op dit vermakelijke forum. Hun verwachting of ervaring: veel wachten, lopend de grens oversteken, lang documenten laten controleren.

We zullen wel zien hoe makkelijk ik binnenkom. Een uitnodiging heb ik vast op zak van het ‘consulaat’ van het niet-erkende Abchazië, dat maar al te graag bezoekers welkom heet.

Terecht wordt op het forum gesteld wat een toerist in hemelsnaam te zoeken heeft in Abchazië, dat begin jaren negentig werd verwoest door een oorlog met het centrale gezag in Georgië. Ben benieuwd hoe het Andrew en zijn vier kinderen er vergaat.

De laatste weken zijn de spanningen weer opgelopen, doordat Georgische troepen zijn binnengevallen in de Kodorivallei. Een springplank naar Abchazië? In elk geval ga ik een weekje ‘op oorlogspad’. Steek de kaarsjes maar aan. Hoewel collega Harald Doornbos ze tussen de raketten in Libanon harder nodig heeft.

1 opmerking:

Muumi zei

collega Harald heeft het inmiddels geschopt tot een vermelding op GeenStijl. Dat wens ik jou in Abchazië niet toe...