dinsdag 18 juli 2006

G8: leiders en lijders (7)

1. Vladimir Poetin (Rusland)
Cijfer: 8,01
Zou eigenlijk een onvoldoende verdienen vanwege zijn sneer naar Blair (zie eerder) en - in beduidend mindere mate - Bush (want die vroeg erom). Bovendien maakte zijn veiligheidsdiensten demonstranten het leven zuur.

Maar het gaat hier nu eenmaal niet om de vriendelijkheidsprijs. Een terroristische aanslag bleef uit (in tegenstelling tot vorig jaar), rellen met antiglobalisten eveneens en de organisatie was tot in de puntjes verzorgd. Daardoor slaagde Poetin erin het imago van Rusland te verbeteren.

Echter, de wijze waarop met (potentiële) demonstranten en oppositieleden werd omgesprongen én de implementatie van democratie en mensenrechten laten zeer te wensen over. Maar die thema's kwamen nauwelijks aan bod. Dat was ook een verdienste van Poetin die zelf de Russische democratie aankaartte en zo een troefkaart uit handen nam van zijn rivalen.

Opvallende resultaten werden niet geboekt tijdens de G8 Top (een akkoord over de toetreding van Rusland tot de WTO mislukte zelfs), maar de verklaring over de crisis in het Midden-Oosten was deels aan Poetin te danken. Die kwam tamelijk stevig en kende aardig stevige taal.

Klinkende resultaten? Nee. Een vlekkeloos optreden? Nee. En toch maakte Poetin de beste indruk. Hij was zelfverzekerd, bij vlagen adrem en scherp, charmant en arrogant, ging moeilijke vragen of vervelende vragenstellers niet uit de weg. Poetin - kortom - leek in elk geval de meeste vorderingen gemaakt te hebben. Een man die weet dat zijn land weer meetelt en daar ook naar handelt. Een heel verschil met de onhandige Bush.

1 opmerking:

Olivier zei

Chauvinist