donderdag 27 april 2006

Ereveld: rol Russen in oorlog

Zes jaar geleden was het Russisch Ereveld in Leusden een vergeten plek. Bijna niemand wist van het bestaan af van deze enige begraafplaats voor Sovjet-militairen in Nederland (de Georgische begraafplaats op Texel uitgezonderd).

Ik heb altijd gezegd dat één van de redenen daarvoor is dat de rol van Rusland tijdens de oorlog onbekend is of onderschat wordt in het Westen. Dat blijkt nu ook uit onderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Daarvan worden de resultaten morgen bekendgemaakt, maar de Volkskrant had alvast een voorproefje. Jan van Kooten, plaatsvervangend directeur van het comité, wordt geciteerd. Ik lees:

Over de rol van Rusland hebben de meeste Nederlanders geen flauw benul. Van Kooten: ‘De inzet van de Amerikanen en Canadezen, D-Day – dat is allemaal
gesneden koek. Maar dat de Russen dertig miljoen man onder de wapenen hadden en dat er dertien miljoen Russische soldaten zijn gesneuveld, weet nauwelijks
iemand.’

9 opmerkingen:

Anoniem zei

En Nederlandse jongeren denken ook dat de holocaust de aanleiding was voor de tweede wereldoorlog.

Muumi zei

Remco, jij moet toch beter weten. Het was de Sovjet-Unie!

Natasha en Frans zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Natasha en Frans zei

Klopt Remco, ik heb gistermorgen nog een reportage over dit artikel beluisterd, en wilde hier nog een artikel over schrijven, maar je ben mij dus voor.
Geeft niets want we schrijven vaker over hetzelfde, en ook hier hadden we ongeveer op hetzelfde uitgekomen!
Maar opmerkelijk blijft dus inderdaad dat het westen dus de zelfde onwetendheid heeft over Rusland (Muumi, inderdaad destijds over de Sovjet-Unie).
Feit blijft dus dat het westen heel weinig weet over Rusland, of over geschiedenis van Rusland of die van de Sovjet-Unie.
Snap je nu misschien mijn reacties over de vooroordelen?

Muumi zei

@N&F:inderdaad destijds over de Sovjet-Unie
Het zou me niets verbazen als Rusland relatief minder heeft 'geleden' dan sommige andere republieken. Vandaar kan het hier geen kwaad om het onderscheid te maken...

Remco zei

Heren, ik sprak niet voor niets over Sovjet-militairen. Jullie hebben dus gelijk: het gaat om de Sovjetunie en dus de sovjetrol of sovjetrussische rol (whatever) tijdens de oorlog.

Rusland noem ik, omdat het zo staat in het stuk van De Volkskrant. Ingezonden brieven kunnen jullie sturen naar de lezersservice van die krant.

Abonnement opzeggen kan - slim, hè?! - alleen schriftelijk: de Volkskrant
Antwoordnummer 2277
1000 PA Amsterdam

Natasha en Frans zei

Remco, in het vervolg even die www.blogger.com weglaten bij je link! ;-)) anders werkt het niet.

Groeten!

Muumi zei

Is de ingezonden brief van Armand niet geplaatst?

Muumi zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.