zondag 19 maart 2006

In Wit-Rusland (8) - Spetsnaz

Gisteren (zaterdag) bracht een rondrit langs mogelijk interessante plekken mij opnieuw bij de Stalinlinie. Dit museum van bunkers, helikopters en wapengeschut organiseerde een dagje met allerlei spelletjes. De spetsnaz-troepen (speciale eenheid) lieten hun spierbundels zien bij het touwtrekken. Soldaten liepen een estafette met een brancard.

De Spetsnaz laat zijn kracht zien bij het touwtrekken. (Foto Remco Reiding)

Het leken wel oefeningen voor de Operatie Oppositie van vanavond. Alle mensen die het wagen de straat op te gaan ‘om de situatie te destabiliseren’ (lees: te protesteren tegen vervalste verkiezingen) zijn gewaarschuwd. Ze zullen als terroristen worden aangeklaagd en kunnen rekenen op de doodstraf.

Uit heel Wit-Rusland zijn legeronderdelen, politieagenten en KGB’ers gemobiliseerd. Een Nederlander vertelde mij dat hij op weg naar Minsk bussen vol politieagenten tegenkwam ("veel meer dan normaal") die ook in de richting van de hoofdstad reden. Gevreesd wordt dat de geplande demonstratie uitloopt op een gewelddadige optreden van de mannen in uniform.

3 opmerkingen:

Muumi zei

Ik zou maar oppassen als ik jou was. Ze hebben je mobiele nummer al. Als ze ook nog een Nederlandse vertaler hebben kunnen vinden, overkomt je misschien hetzelfde als VVD-Europarlementariër Hennis-Plasschaert en haar collega's.

Hayo zei

Die kwam de grens niet over. Remco is al in het land.

Muumi zei

Nou ja, PvdA-Europarlementariër Wiersma dan... Hij is bij een vorige gelegenheid gedeporteerd en tot persona non grata verklaard omdat hij waarnemer was en een iets te objectief geluid liet horen.