woensdag 15 maart 2006

In Wit-Rusland (1)

Een eerste bericht vanuit Minsk dankzij de knutselende fotograaf Oleg Klimov. Met een zakmes heeft hij de uit de jaren dertig stammende telefoon op mijn hotelkamer omgebouwd tot een geval dat kan inbellen, zodat ik een internetverbinding heb.

Aan niets in Wit-Rusland is te merken dat er zondag presidentsverkiezingen zijn. Langs de schone straten van Minsk en buiten de hoofdstad kom je geen posters, flyers en billboards van de kandidaten tegen. Het lijkt wel alsof er geen campagne wordt gevoerd. ,,Dat heeft Loekasjenko ook niet nodig’’, merkt Andrej cynisch op.

Aleksandr Loekasjenko gaat de verkiezingen namelijk toch wel winnen. Geen wonder dat de mensen die ik sprak zich nauwelijks bekommeren om de aanstaande stembusgang. Ze kennen de winnaar.

De autoritaire leider is vooral op het platteland populair. Voor alle zekerheid wordt de oppositie onderdrukt en krijgen overheidsfunctionarissen het vriendelijke doch dringende verzoek op de zittende president te stemmen. Anders zou je wel eens op staande voet ontslagen kunnen worden. Tachtig procent van de Wit-Russen werkt voor de overheid, dus heeft Loekasjenko een grote (makkelijk te manipuleren en te bedreigen) achterban. En als dat nog niet voldoende is, kan hij altijd nog rommelen met de uitslag om een sovjetscore van pakweg tachtig procent te halen.

Ik houd het op (officieel) 87,9 procent. Wat denken jullie?

4 opmerkingen:

Hayo zei

81.2

Muumi zei

79,8

SalonSocialist zei

Beste Remco,

De uitslag zal een beetje afhankelijk zijn van het aantal tegenkandidaten. Ik ben van mening dat naarmate er meer tegen kandidaten zijn het makkelijker is om als zittende president aan de macht te blijven (ongeacht de percentages). Voorbeelden te over; Servie oktober 2000, Kazachstan december 2005, Oekraine 2004.

Overigens lees je veelal vuilspuiterij vanuit het westen richting Minsk. Mocht je russisch kunnen lezen ; (By the way: Hoe is je russisch?) lees eens de sovjetskaja russia van zaterdag 11 maart over het wit-russisch fenomeen (www.sovross.ru). Deze site is altijd goed voor een paar gniffels.

Muumi zei

Eerste melding (ANP vanmiddag 14:20):
De televisie meldde rond 15.00 uur lokale tijd dat peilingen bij de stembureaus aangaven dat Loekasjenko 84 procent van de stemmen zou krijgen en de belangrijkste oppositiekandidaat, Aleksandr Milinkevitsj 2 procent.