donderdag 12 januari 2006

Skinheads en synagoges

Woensdagavond richtte een jonge Rus een bloedbad aan in een synagoge in Moskou.
Lees erover in de GPD-kranten:
http://www.brabantsdagblad.nl/regioportal/BD/1,1478,8175-Buitenland-Nieuws!Buitenland!__3030447_,00.html

Ik heb vandaag eens een kijkje genomen in de synagoge. De vloer was een zee van bloedvlekken, maar de schade viel in zekere zin mee. Er vielen 'slechts' acht gewonden.
Het was er een komen en gaan van journalisten, cameramensen en belangstellenden. Nou ja, van joodse belangstellenden, want ik geloof niet dat het Russische volk zich nou erg druk maakt om dit incident.
Ik merk het geregeld. Zit je naar een voetbalwedstrijd te kijken, hoor je iemand zeggen: ,,Oh, er doet een zwarte mee.'' Negers zie je hier nauwelijks op straat. Dat komt natuurlijk omdat er niet zoveel zijn hier, maar misschien ook wel omdat de gekleurden hier zo verstandig zijn om binnen te blijven.
Eén van mijn gesprekspartners in een synagoge merkte op dat de Russische media altijd maar joden noemen als ze over Russische miljardairs schrijven. Alsof er alleen rijke joden bestaan in dit land. Oké, ze zijn er wel en vormen misschien statistisch gezien geen onbelangrijk deel van de Russische upperclass, maar ze zijn zeker niet de enigen. Toch lees je altijd: Chodorkovski, Berezovski, Goesinski, Abramovitsj etc.
En dat zijn nu net figuren die ervan worden beticht dat ze het land hebben leeggezogen door optimaal te profiteren van de privatiseringen in de jaren negentig. Voor een prikkie kochten ze allerlei bedrijven op om er grof geld mee te verdienen. Diefstal, vinden veel Russen nu. En wie waren de dieven? Chodorkovski, Berezovski enzovoort. En wat zijn zij? Joden! Dus het komt door de joden dat wij arm zijn, geen baan hebben, een minimaal pensioen krijgen!
Het valt Russen na zeventig jaar communisme moeilijk uit te leggen dat ze misschien ook hun lot in eigen handen kunnen nemen. Dus: een flesje wodka per dag minder, wat harder werken, wat minder steekpenningen betalen. Kortom: wat van je leven en je land maken, zonder blind te doen wat je altijd gewend was.
Nee, het is veel makkelijker een zondebok te zoeken en er zijn voldoende kandidaten in het multi-etnische, maar o zo xenofobische Rusland: Kaukasiërs, buitenlandse studenten, joden, moslims, kortom iedereen met een kleurtje, een keppeltje of een korannetje. Wordt vervolgd, vrees ik.
Lees morgen mijn reportage in de GPD-kranten.

Geen opmerkingen: