dinsdag 17 januari 2006

Ereveld: familie nr. 95!

De Oekraïense krant Selskie Vesti publiceert al een half jaar lang lijsten van sovjetsoldaten die in Duitse krijgsgevangenschap zijn geweest. Allen kwamen terecht in Stalag 326 (VI K). Op de lijsten komen ook soldaten voor die in Leusden op het Russisch Ereveld begraven liggen. Dat is niet verwonderlijk, want velen van hen waren gevangenen in datzelfde kamp. Bovendien ken ik degene die de lijst via-via aan de Oekraïense krant ter beschikking stelde goed. Hij heeft niet meer informatie dan ik heb.

Wel hebben we de krant een brief gestuurd om te melden dat op de lijst namen voorkomen van soldaten van wie wij al familie hebben gevonden, danwel nog nabestaanden zoeken. Die brief - met de lijst van soldaten van wie we nog verwanten zoeken - is eind december gepubliceerd. Je vindt hem hier, in het Oekraïens, op pagina 5.

De publicatie leverde ons vandaag de eerste reacties op. Een voormalige gevangene zoekt een Nederlander, ene Theo, met wie hij in München werkte aan de spoorweg. Nu ben ik er al eens in geslaagd een Russische veteraan in contact te brengen met de familie van een voormalige gevangene uit Nederland, maar dit is toch wel een erg moeilijk karwei. Geen achternaam, geen woonplaats. Ik zou zeggen: alle Theo's die in München hebben gewerkt in de oorlog, meld je!

Belangrijker was een brief van de nabestaanden van Pjotr Ketkov. Twee nichten zijn nog in leven. Hij had zelf ook een gezin, maar ze weten helaas niets af van hun whereabouts. Dus wellicht leven er nog kinderen van Ketkov.

Hoe dan ook is dit familie nummer 95 die we hebben opgespoord, hoewel je eigenlijk mensen niet zou moeten nummeren en al helemaal geen oorlogsslachtoffers. Maar goed, de resultaten stapelen zich zodanig op dat we haast niet anders kunnen om iedereen uit elkaar te houden.

Geen opmerkingen: