vrijdag 23 december 2005

Jaaroverzichtje 2005

Wat gebeurde er ook alweer dit jaar en hoe was ik erbij betrokken?

1. Maffiabaas
Het hele correspondentenkorps, onder wie ikzelf, arriveerde pas in Bisjkek toen de revolutie al had plaatsgehad. Ook in de hoofdstad van Kirgizië heerste opperste verwarring.

Later zat ik aan tafel bij de familie van de nieuwe president Koermanbek Bakijev in Dzjalal-Abad, Kirgizië. Sappige perziken, heerlijke plov, allerlei nootjes - de Bakijevs en de Nederlandse correspondent ontbrak het aan niets.

Ook sprak ik met parlementslid/ presidentskandidaat/ zakenman/ maffiabaas/ drugshandelaar Bajaman Erkinbajev, ook wel De Gigant van Osj genoemd. Bajaman (zie foto) liet mij zes uur wachten, voordat hij vertelde hoe de kogels hem om de oren waren gevlogen en één van die kogels slechts zijn neus had doorboord. De volgende moordaanslag was een maandje later wel raak.

2. Herdenking
Rusland vierde dat zestig jaar geleden nazi-Duitsland werd verslagen. Ik organiseerde een reis naar Nederland voor twintig nabestaanden van sovjetsoldaten die op het Russisch Ereveld in Leusden begraven liggen. Zij bezochten voor het eerst het graf van hun lang vermiste familieleden.
Op de foto knielt Ljoedmila Chaltoerina uit Josjkar-Ola bij het graf van haar vader.

3. Strafkolonie
Michail Chodorkovski, niet zo lang geleden nog de rijkste man van Rusland, verdween naar een strafkolonie in het Verre Oosten. Omdat hij te weinig belasting had betaald. Of was het omdat hij zich wel erg weinig schikte naar de wensen van de president?

4. Moddervulkanen
In wat het smerigste land moet zijn dat ik ooit heb bezocht, vonden parlementsverkiezingen plaats. Een revolutie zat er niet in. We zagen 500 ME'ers als balletdanseressen huppelend hun posities innemen tijdens demonstraties (zie foto). Pas toen de laatste correspondenten gapend het land hadden verlaten, sloeg de politie er vol op los.

Met collega's bezochten we die dagen ook de nationale trots van Azerbeidzjan, de moddervulkanen. Dat een flinke regenbui aan ons bezoek voorafging, maakte de pret alleen maar groter. Met een enorme laag blubber onder onze schoenen klauterden we een steile helling op totdat we uitkwamen bij een nogal teleurstellend heuveltje. Verkeerde pad ingeslagen, foeterde onze chauffeur. Hij had ons niet voor niets helemaal naar de wildernis gereden, dus of we heeeeel vlug alsnog de moddervulkanen wilden bezoeken, want anders... Het was de moeite waard. De bergjes modder deden niet onder voor een orkest: prrrrfffffffttt, prrrrrfffffffftttttt.

5. Aanslag
Het was na de schooltragedie in Beslan aftellen geblazen tot de volgende aanslag of aanval van Tsjetsjeense rebellen. Die vond plaats in Naltsjik. Het aftellen is alweer begonnen.

1 opmerking:

Hayo zei

Tsja... als je dit leest... Wat leef ik dan in een saai land. Wij maken ophef over een dode mus, het nieuwe kapsel van JPdePM en Big Brother fraude die uiteindelijk geen fraude was.