maandag 19 december 2005

Een zoon!

De president van Georgië, Michail Saakasjvili, en zijn Nederlandse vrouw Sandra Roelofs hebben een tweede kind gekregen. Een zoon van bijna acht pond.

Een jongetje als beloning voor de democratische en pro-westerse koers die Saakasjvili wil varen? Je zou het bijna denken, want de meest autoritaire leiders in voormalige sovjetstaten lukt het maar niet om een jongetje ter wereld te (laten) brengen. Daarmee zijn plannen voor erfopvolging lastig uit te voeren.

"De autoritaire presidenten van Kazachstan, Oezbekistan, [...] Tadzjikistan en Turkmenistan, die allemaal al sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie aan de macht zijn door middel van gemanipuleerde verkiezingen en referenda, denken er inmiddels hard over na om hun bewind aan hun kinderen door te geven.
Een praktisch probleem is echter dat zij rijk gezegend zijn met dochters. President Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan heeft drie kinderen, alle drie dochters: Dariga, Dinara en Alija. Zijn Oezbeekse collega Islam Karimov heeft twee kinderen en dat zijn twee dochters, Goenara en Lola. De Tadzjiekse president Emomali Rachmonov heeft negen kinderen: zeven dochters en twee zonen."

En dan hebben we de Russische president Poetin nog. Twee dochters!

Kijk eens naar de andere revolutieleiders in de voormalige Sovjetunie van de afgelopen anderhalf jaar: Joesjtsjenko (Oekraïne) heeft twee zoons (en drie dochters, dat wel), Koermanbek Bakijev (Kirgizië) heeft twee zoons. En nu Saakasjvili ook. Merkwaardig.

3 opmerkingen:

hayo zei

Van harte

Miro Lucassen zei

En waarom zou een dochter niet de macht kunnen overnemen van pa? Catharina de Grote ben je toch niet vergeten?

Remco zei

Helemaal juist. De laatste eeuw is het alleen nogal een mannenwereld gebleven en het is dus lastiger dat zo te houden via erfopvolging. Het is ook wel tijd voor een paar vrouwen aan de macht. Ik kijk met belangstelling naar Merkel in Duitsland.