donderdag 7 december 2006

R.I.P. Litvinenko

(Foto AP)

Vrienden en familie hebben vanmiddag op de Highgate-begraafplaats in Londen in besloten kring afscheid genomen van Aleksandr Litvinenko. De door een ‘kleine atoombom’ vergiftigde oud-spion werd begraven in een luchtdichte kist om besmettingsgevaar te voorkomen. Hij werd dus, met andere woorden, vanmiddag veilig onder de grond gestopt.

Litvinenko werd bijgezet op het islamitische gedeelte van het kerkhof. Hij had zich vlak voor zijn dood, twee weken geleden, bekeerd tot de islam. Voorafgaand aan de begrafenis had een herdenkingsdienst plaats.

Scotland Yard beschouwt de vergiftiging van Litvinenko als moord. Negen rechercheurs zijn in Moskou om onderzoek te doen, maar maakten gisteren weinig vorderingen. Een verhoor van oud-FSB-agent Aleksej Loegovoj, een van de laatste mensen met wie Litvinenko sprak voor zijn vergiftiging, werd opnieuw uitgesteld. Zijn advocaat noemde ‘technische redenen’ als oorzaak, hetgeen betekent dat de Britse autoriteiten nog niet alle formaliteiten met de Russen hebben afgerond. Nee, de Russen werken inderdaad volledig mee...

De Russische autoriteiten openden gisteren een eigen onderzoek om het nog verwarrender te maken. Ben benieuwd wat daar uitkomt: complot van dissidenten om het Kremlin in diskrediet te brengen?

De Russen maakten ook bekend dat Dmitri Kovtoen, zakenpartner van Loegovoj, besmet is met polonium, de zeldzame radioactieve isotoop die leidde tot de dood van Litvinenko. De vergiftiging van Kovtoen wordt als poging tot moord behandeld.

Loegovoj en Kovtoen hadden zich eerder al vrijwillig gemeld op de Britse ambassade in Moskou. Daar werden woensdag minuscule sporen van radioactiviteit gevonden, vermoedelijk een gevolg van het bezoek van het duo.

Geen opmerkingen: